Turay Családi Pincészet
A terroir beszél, mi hallgatjuk
A Turay Családi Pincészetet működtető Turay család története a 17. századig nyúlik vissza. A család nemesi rangját 1663-ban I. Lipót császár adományozta. A történeti kutatásoknak köszönhetően kiderült, hogy a Turayak már 12 generáció óta művelnek szőlőt, de a 20. század viharos történelmi időszaka alatt a szőlő és földbirtokok elkerültek tőlünk. Jelenlegi pincénk és borászatunk 2002 februárjában került a család tulajdonába.
A birtokot a 2018-as évtől a bioorganikus gazdálkodás szerint műveljük, miszerint bioszerekkel permetezünk, hogy meglévő szőlőink immunrendszerét megerősítsük. A kimagasló színvonal megőrzése érdekében a tőkéken lévő termést korlátozzuk, a hajtásokat rendszeresen válogatjuk, zöldszürettel ritkítjuk. A szüret kézi szedéssel, kíméletes feldolgozással történik és ennek köszönhetően a kiváló minőségű színmustból alkothatunk. Az alkotás során pedig azon filozófiánkat tartjuk szem előtt, mely szerint a terroir beszél, mi hallgatjuk, s ennek megfelelően kétféleképpen: oxidatív és reduktív eljárással készítjük tételeinket.
A szőlőművelését és a borászati munkákat Turay Kamill édesapja, Turay István segítségével közösen vezeti. A családi pincészet minden munkájából a feleség Turayné Székely Éva és lánygyermekük Turay Sára és Kamill felesége Truszek Tímea is tevékenyen kiveszi a részét. A legjobb munkaerők: Nektár, a németjuhász, aki hűséges társként vonul a traktor mellett, valamint Othello és Furmint, a puli testvérpár, illetve Rozi, Kaczor, Muci és Csóka bárányok, akik a legjobb soraljaművelők. A minőségi szőlőművelést és bor készítést a megalapozott tudás és az elhivatottság teszi lehetővé, ezt bizonyítják a már elért eredményeink.
A Neszmélyi borvidék önmagában is páratlan, de a Turay Családi Pincészet panorámáját megtekintve tűnik csak fel igazán mennyi érték vesz körül bennünket: miközben a család a kemencéből tálal, valódi gasztronómiai élményt élhetünk át. Pincénkben borkorcsolyával kísért borkóstolókat is rendezünk, hogy páratlan vendéglátásban részesítsük a hozzánk látogatókat.
Termőterület mérete: 2 hektár
Szőlőfajták: rozália, generosa, olaszrizling, cabernet sauvignon, borsmenta, pinot noir
Készített borok: Rozália, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Olaszrizling, Borsmenta pezsgő, Generosa pezsgő
Borkóstoló: 45 főig (hideg, meleg étel)
Elérhetőségek
Cím: 2836 Baj, Szent András dűlő 39.Telefon: +36 30 184 6162 +36 20 958 4264
Email: turaycsaladipinceszet@gmail.com
Web: www.turaypince.hu
Facebook - Instagram: Turay Családi Pincészet turaycsaladipinceszet
GPS: 47,644800 18,378710